OVOGENESE PDF

Naar navigatie springen Naar zoeken springen Fases van meiose Spermatogenese is het proces waarbij de mannelijke spermatogonia zich ontwikkelen tot volwassen spermatozoa. De spermatogenese is onder te verdelen in de spermacytogenese , meiose en spermiogenese. Tijdens de spermatocytogenese ondergaan de spermatogonia, een soort stamcellen, mitose. Hierdoor ontstaan er meer spermatogonia.

Author:Vudokazahn Dour
Country:Iran
Language:English (Spanish)
Genre:Finance
Published (Last):2 March 2006
Pages:345
PDF File Size:6.17 Mb
ePub File Size:7.69 Mb
ISBN:637-8-84011-947-6
Downloads:50388
Price:Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader:KazrakazahnDe gevormde cellen zitten geblokkeerd in de profase 1 van de meiotische deling. In deze fase verblijven ze lange tijd. Ze zijn op dit moment omgeven door een laag platte cellen, follikelcellen of granulosacellen genoemd. De structuur die zij samen vormen heet een primordiaal follikel. Vorming primaire follikels[ bewerken brontekst bewerken ] Een deel van de primordiale follikels kan tijdens de puberteit uitrijpen tot primaire follikels.

In de puberteit stimuleert namelijk follikelstimulerend hormoon FSH tot de uitrijping. FSH zorgt er daarna voor dat de granulosacellen gaan delen waardoor een meerlagig omhulsel ontstaat. Tevens ontstaat de zona pellucida. De cel wordt nu een multilaminaire primaire follikel genoemd. Er ontstaat een kapsel van thecacellen rondom het follikel. Vorming secundaire follikels[ bewerken brontekst bewerken ] Bij de verdere rijping worden secundaire follikels gevormd.

Vorming tertiaire follikels[ bewerken brontekst bewerken ] In de granulosacellen ontstaat een ruimte die met vloeistof gevuld is. Deze ruimte neemt sterk in grootte toe. Nu kan worden gesproken van een tertiaire of Graafse follikel. Deze follikel is rijp voor de ovulatie. Rondom de ovulatie wordt de 1e meiotische deling afgerond de cel was al deze tijd in de profase.

COURS REGULATION ET ASSERVISSEMENT PDF

Wetenschapsforum

.

CANON XEED SX50 PDF

Spermatogenese

.

Related Articles